Ароматерапия и йога: Блажен баланс

essential oils and natural cosmetics with fresh herbal leaves and flowers for beauty treatment

Ароматерапията и йогата са установили блажен баланс помежду си. Представете си йога студио, в което се носи прекрасния аромат на Бергамот, Пачули или Ветивер. Тези натурални аромати създават усещане за искрящи средиземноморски води, екзотични източни бани или топли ароматни поля в Прованс. Етеричните масла не само миришат прекрасно, но и имат мощно въздействие върху ума, което ги прави идеален спътник на йога.

Рецепторите в носа са свързани с лимбичната ни система, поради което обонянието ни може да предизвика спомени и емоции. Когато ухаем на нещо, химическите компоненти на маслото се свързват с рецепторите в носа ни, казвайки на мозъка: “Това е лавандула!”

В зависимост от маслото и неговите свойства (и всички минали преживявания с миризмата) резултатът обикновено е емоционален отговор и/или спомен. В повечето случаи (тъй като етеричните масла обикновено миришат приятно) това задейства мозъка да освободи невротрансмитери, като серотонин или допамин.

Да накараме мозъка да освободи тези невротрансмитери е основният ефект на ароматерапията, помагайки да поддържаме телата си здрави и щастливи.

Както ароматерапията, така и йогата се стремят да приведат тялото в състояние на блажен баланс. Етеричните масла работят в перфектна синергия, когато се смесват и могат да се разпръскват и вдишват, за да ви помогнат да постигнете спокойствие, фокусиране и пълноценен релакс.

Подготовка за йога практика

Редовното практикуване на йога е идеалният начин да отделите малко време за себе си и да настроите тялото си. Но ако ви предстои натоварен ден или сте изтощени вечер, може да е предизвикателство да се качите на постелката и да бъдете в кондиция. Въвеждайки ароматерапията във вашата практика, вие създавате ритуал, чрез който се грижите за своето психическо и физическо състояние.
Опитайте да държите шишенце с Бергамот на нощното си шкафче като подготовка за сутрешна практика. Отворете капачката, когато се събудите и поемете три дълбоки вдишвания. Този ярък, цитрусов аромат може да има благоприятен ефект върху емоциите и да ви освежи приятно.

Йога и масла за медитация
Препоръчваме ви да изберете етерични масла със свойства, които могат да поддържат някои от основните принципи на йога – координиране на дишането с движението, генериране на поток от енергия в цялото тяло и подготовка за медитация.
Ветивер е известно като „маслото на спокойствието“ поради успокояващото му действие върху нервната система. На постелката, маслото от Ветивер помага за облекчаване на стреса и напрежението.
Пачули е хармоничен спътник както на Ветивер, така и на Бергамот. Екзотичен и пикантен, Пачули е обичан заради своя балансиращ ефект. Нито твърде успокояващ, нито прекалено стимулиращ, Пачули е известен като чудесен прояснител за ума. Маслото от Пачули е идеално, ако планирате да медитирате след практиката си.

Използване на дифузер за ароматерапия

Ако използвате дифузер у дома, препоръчваме да слагате в него от четири до осем капки от избраното етерично масло, в зависимост от големината на стаята и от това колко интензивен обичате да бъде ароматът.

Съветът ми е да слушате тялото си. Задайте си няколко въпроса. “Как се чувства тялото ми днес?” “Как се чувствам днес?” “Какъв ще бъде фокусът на днешната ми йога практика?” И последно: „Как искам да се чувствам в момента?“ Отговорът на тези въпроси ще ви помогне да решите кое масло (или бленд) да използвате по време на практиката си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *