Умението да асистираме на учениците си.

Всички мои ученици знаят колко държа да има асистенти в класовете ми.

Асистенциите са изключително важни за всеки йога инструктор. Чрез тях опитният инструктор моделира тялото на обучавания в йога, подобрява изпълнението на асаните и правилната стойка, изкоренява грешно научени навици на движение в своя ученик.

Но основното е, че чрез асистенциите предпазваме учениците от грешно изпълнеине на пози, което би могло да контузи или навреди на практикуващия.

Има няколко прости правила, които се спазват при асистирането в йога:

  1. Наблюдаване и изучаване начина на движение на практикуващия;
  2. Откриване на слабостите в движенията, които се нуждаят от асистиране и работа;
  3. Установяване на баланс между ученик и учител;
  4. Заземяване и издължаване;
  5. Правилна преценка на това кога, каква и колко помощ е необходима на ученика.​

​Асистирането от опитен и търпелив инструктор ще позволи на практикуващия да разбере и навлезе по-добре в йога асаните, да започне да усеща себе си по-добре и в хармония. И не на последно място, личното отношение на инструктора при осъществяване на асистенциите помага за задълбочаване на практиката.

I.   Асистенция при изпълняване на Баласана (Детска поза) – Баласана е поза за почивка. Тя нежно разтяга ханша, бедрата и глезените. Затова при асистенцията е важно инструкторът да напътства ученика си с всяко вдишване да изпъва все повече задната част на торса към тавана, като удължава и разширява гръбначния си стълб. От друга страна, с всяко издишване да придърпва торса малко по-дълбоко в извивката между бедрата. Асистенцията се изразява в натиск на таза и издължаване на гърба, но това не бива да става за сметка на дълбочината на дъха. Асистиращият поставя едната си ръка на кръста на ученика, а другата си ръка поставя по средата на гръбначния му стълб. Натискът се осъществява само при издишане.

 

 

 

 

II.  Асистенция при изпълняване на Утхита Паршваконасана (Издължен страничен ъгъл) –  Утxитa Πapшвaĸocaнa e cтpaxoтнa пoзa зa cтapтиpaнe нa пocлeдoвaтeлнocт oт yпpaжнeния, cвъpзaни c изпpaвeнитe йoгa пoзи. Tя e oтличнa пoдгoтвитeлнa пoзa зa oтвopeнитe в oблacттa нa тазобедрените стави пoзи, ĸaтo Бaдxa Koнacaнa, Maлacaнa, Скандасана. Дори за напреднали йоги е трудно да запазят баланса си в тази поза, тъй като тежестта на тялото се измества напред. Именно затова е важно да получават асистенция от опитен инструктор, докато свикнат с асаната. Основната асистенция в тази поза е свързана с вдигната ръка – често пъти практикуващите не обръщат внимание на ротацията на рамото и просто замятат ръката над глава. С добра асистенция се задълбочава външната ротация, която отваря дълбоко издължаване на отворената част на тялото още от областта на кръста и гърдите. Друга честа грешка е позицията на стъпалото на задния крак. Успоредно на предния, като пръстите му са съвсем леко навътре цели да предпази усукване на коляното на същия крак. Това стъпало трябва да е стабилно стъпило на земята, без да се повдига външната му линия нагоре.

 

 

III.  Асистенция при изпълняване на Извивки назад – Извивките назад помагат за огъвкавяване на гръбначния стълб и в същото време освобождават от стреса в прешлените, раменете, врата и шията. Асистенцията при изпълняване на извивки назад от страна на инструктора се изразява в подкрепа на отварянето на сърдечната област за постигане на силен контролиран бекбенд. Дланта на инструктора подкрепя мястото, в което гърбът се опитва да направи най-силната извивка и по този начин отнема тежест от най-уязвимите места – в случая с поза Камила отнема тежест от извивката при кръста.